Quinou jsem se naučila jíst ve Španělsku. Právě tam nás tenhle skvělý zdroj vlákniny a minerálů před pěti lety zaujal poprvé. V tom horku byla příjemně lehká a zároveň sytá. Úplně něco jiného než brambory, na které jsme byli zvyklí z Česka. A právě s lososem je to podle mě top.
Ingredience
- 400 g lososa na 2 porce
- 0,5 hrnku bílé nebo barevné quinoi (náš favorit je nově ta barevná)
- 250 g baby špenátu (2 vaničky/sáčky)
- Sůl klasická
- Sůl hrubozrnná
- Pepř
- Citron
- 1 ČL ghí
- Troška vody
- Kmín
Právě toto jídlo jsem velmi často jedla na dietě při SIBO (bez rajčátek). Lososa jde nahradit tuňákem nebo bílou rybou, například pražmou královskou či treskou.
Potřeby
- Nepřilnavá pánev
- Rendlík na vaření quinoi
- Hrnec nebo pánev s víkem na špenát
- Bavlněná utěrka
Příprava
- Quinou dáme vařit do trojnásobného množství lehce osolené vody cca na 15 minut. Spíše pozvolna na menším plameni, ať hezky postupně nasaje všechnu vodu. Pak ji odstavíme z plotny a přikryjeme bavlněnou utěrkou a poklicí. Utěrka nasákne přebytečnou vlhkost a poklice zabrání tomu, aby quinoa rychle vychladla.
- Lososa posolíme hrubozrnnou solí z obou stran. Část bez kůže navíc opepříme a zakápneme troškou citronu.
- Do hrnce nebo na pánev vložíme špenát, lehounce posolíme (pozor, špenát je snadné přesolit), sypneme trošku kmínu pro zvýraznění chuti, podlijeme troškou vody, přiklopíme víkem a necháme zvadnout.
- Na pánvi rozpálíme ghí a následně vložíme plátky lososa na pánev. Nejprve na kůži a necháme smažit přibližně 10 minut, až se alespoň polovina části masa zatáhne a zbělá.
- Plátky lososa otočíme na druhou stranu a necháme opět smažit přibližně 10 minut. Aby byl losos hezky opečený ze všech stran, můžeme ho na chvíli otočit a opékat ještě z obou bočních stran (pokud je dostatečně široký a lze ho postavit na stranu).
- Jakmile je hotová quinoa, špenát i losos, podáváme. Lososa můžeme ještě ozdobit plátky citronu.
Tip na odlehčení
Pokud chceš pečeného lososa trošku odlehčit, když je například venku horko, pak vyměň špenát za čerstvý polníček a rukolu, které zakápni troškou kvalitního olivového oleje. Skvělou variantou je také listový salátek s troškou olivového oleje a jablečného octa.
Dobrou chuť!
Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.
Byl pro tebe příspěvek užitečný?
Klikni na hvězdičky a ohodnoť!