Menu Zavřeno

Losos se špenátem a quinoa

0
(0)

Quinou jsem se naučila jíst ve Španělsku. Právě tam nás tenhle skvělý zdroj vlákniny a minerálů před pěti lety zaujal poprvé. V tom horku byla příjemně lehká a zároveň sytá. Úplně něco jiného než brambory, na které jsme byli zvyklí z Česka. A právě s lososem je to podle mě top. 

Losos se špenátem a quinoa | Slovotvorka.cz

Ingredience

  • 400 g lososa na 2 porce
  • 0,5 hrnku bílé nebo barevné quinoi (náš favorit je nově ta barevná)
  • 250 g baby špenátu (2 vaničky/sáčky)
  • Sůl klasická
  • Sůl hrubozrnná
  • Pepř
  • Citron
  • 1 ČL ghí
  • Troška vody
  • Kmín

Právě toto jídlo jsem velmi často jedla na dietě při SIBO (bez rajčátek). Lososa jde nahradit tuňákem nebo bílou rybou, například pražmou královskou či treskou.

Potřeby

  • Nepřilnavá pánev
  • Rendlík na vaření quinoi
  • Hrnec nebo pánev s víkem na špenát
  • Bavlněná utěrka

Příprava

  1. Quinou dáme vařit do trojnásobného množství lehce osolené vody cca na 15 minut. Spíše pozvolna na menším plameni, ať hezky postupně nasaje všechnu vodu. Pak ji odstavíme z plotny a přikryjeme bavlněnou utěrkou a poklicí. Utěrka nasákne přebytečnou vlhkost a poklice zabrání tomu, aby quinoa rychle vychladla.
  2. Lososa posolíme hrubozrnnou solí z obou stran. Část bez kůže navíc opepříme a zakápneme troškou citronu.
  3. Do hrnce nebo na pánev vložíme špenát, lehounce posolíme (pozor, špenát je snadné přesolit), sypneme trošku kmínu pro zvýraznění chuti, podlijeme troškou vody, přiklopíme víkem a necháme zvadnout.
  4. Na pánvi rozpálíme ghí a následně vložíme plátky lososa na pánev. Nejprve na kůži a necháme smažit přibližně 10 minut, až se alespoň polovina části masa zatáhne a zbělá.
  5. Plátky lososa otočíme na druhou stranu a necháme opět smažit přibližně 10 minut. Aby byl losos hezky opečený ze všech stran, můžeme ho na chvíli otočit a opékat ještě z obou bočních stran (pokud je dostatečně široký a lze ho postavit na stranu).
  6. Jakmile je hotová quinoa, špenát i losos, podáváme. Lososa můžeme ještě ozdobit plátky citronu.

Tip na odlehčení

Pokud chceš pečeného lososa trošku odlehčit, když je například venku horko, pak vyměň špenát za čerstvý polníček a rukolu, které zakápni troškou kvalitního olivového oleje. Skvělou variantou je také listový salátek s troškou olivového oleje a jablečného octa.

Dobrou chuť!

Pošli mi pak svůj výsledek na sylvie@slovotvorka.cz, nebo mě označ na Instagramu.

Byl pro tebe příspěvek užitečný?

Klikni na hvězdičky a ohodnoť!